13 Ocak 2011 Perşembe

Neden çelik?

Hafif çelik yapıların hesaplanması ve boyutlandırılması taşıma gücü yöntemine göre yapılır. Mimari projeden, saab 2000 ve Strap adlı tasarım ve statik programları aracılığıyla uygulama projeleri dizayn edilir. Hatasız ön üretim gerçekleştirilir. Projede kodlanan tüm profil cinsleri üretimden sonra profilin üstüne de kodlanır. Böylelikle montaj ön kontrollü, kolay ve hızlı gerçekleştirilir.
Hafif çelik yapı sistemlerinde kullanılan yapı elemanları, Hot Dip Galvanized teknolojisiyle üretilen sıcak hadde saclardan, soğuk şekillendirilerek imal edilirler (Cold Forming). Et kalınlıkları 0,50 mm ile 2,50 mm arasında statik hesaplar gözetilerek seçilir. Roll- Forming makinelerinde soğuk olarak çekilen profiller delme kabiliyeti olan vidalar aracılığıyla birleştirilir. Bu vidalar korozyona karşı dayanıklı olmaları için galvanizlenmiş veya co- polimer ile kaplanmıştır.
Çelik Yapı İçin Kullanılan Malzemeler
Çatı ve Tavan
Çelik yapı, eğimli çatı panelleri ve makaslarla oluşturulan çatı strüktürü, 11 mm’lik OSB panelleriyle kaplanmaktadır. OSB kaplama ile elde edilen bu yüzey üzerine, tek kat yada iki kat su yalıtım membranı serilmektedir. Çatı kaplama malzemesi olarak istenilen renk ve dokuda, shingle, su yalıtım mambranı üzerine kaplanmaktadır. Isı yalıtım malzemesi ise, tavan yoksa çatı panellerinin arasına; tavan varsa tavan üzerine serilerek uygulanmaktadır. Tavan yada çatı iç yüzeyi, buhar kesici membranlarla kaplandıktan sonra alçıpan levhalarla kaplanmaktadır. Alçıpan levhaların birleşim derzleri, alçı sıva ile doldurulduktan sonra boya veya duvar kağıdı ile kaplama yapılabilmektedir.
Dış Duvarlar
Dış duvarlarda 14cm’lik profillerle oluşturulan paneller, dış yüzeyde 11 mm OSB ile kaplanmaktadır. OSB ile oluşturulan duvar yüzeyi üzerine, ısı yalıtım levhaları dübellenmektedir. Isı yalıtımı üzerine ise sıva filesi uygulanarak boyanmakta veya siding kaplama yapılmaktadır. Dış cepheler, boya veya siding dışında taş yada kaplama tuğlası ile de kaplanabilmektedir. Dış duvarlarda, profil aralarındaki boşluklara( aynı zamanda iç duvar profilleri), ses ve ısı yalıtımı için camyünü veya taşyünü yerleştirilmektedir. Dış duvar iç yüzeyinde buhar kesici membran uygulaması yapıldıktan sonra, tek yada iki kat yangına dayanıklı alçıpan levhalar kaplanmaktadır. Alçıpan levhaların birleşim derzleri, alçı sıva ile doldurulduktan sonra, boya yapılmakta yada duvar kağıdı ile kaplanmaktadır.
İç Duvarlar
İç duvarlarda, ses ve ısı yalıtımı için profil boşluklarına cam yünü yerleştirilmektedir. Her iki yüzeyde yangına dayanıklı alçıpan levhalarla kaplanarak, boya yada duvar kağıdı uygulaması yapılmaktadır.
Döşemeler
Çelik kafes kirişler ile oluşturulan döşemeler, 16 mm kalınlıkta OSB veya fibercement ile kaplanmaktadır. Fibercement levhalar üzerine, döşemede ses yalıtımı amacıyla ses yutucu şilteler serilmektedir. Bu şiltelerin üzerine isteğe göre parke yada halı uygulaması yapılmaktadır. Banyo, tuvalet gibi ıslak mekanlarda ise suya dayanıklı döşeme kaplamalarının üzerine, su yalıtımı uygulaması yapılarak, seramikle kaplanmaktadır. Döşeme kirişlerinin oluşturduğu boşluklara ise taşyünü levhalar ve extürize polistren levhalar serilerek, iki kat arası ses yalıtımı sağlanmaktadır.
Yığma yapı prensibi ile çalışan çerçeve, Roll-Form makinelerinde çekilen çeşitli formda U, C, Z, profillerden oluşur. Taşyıcı çerçeve, OSB veya Plywood plakalarla rijitlenerek, düşey yüklerin yanısıra rüzgar ve depremden dolayı oluşacak yatay yükleri de taşıyacak birer kesme duvarına dönüştürülür. Çelik yapı, betonarme temele sızdırmazlık contaları ve ankraj vidaları ile bağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder