Ülkemizde gerçekleşen birçok yapı projesinde tercih edilen SCS® Hafif Çelik Yapı Sistemi kullanan ANKA, bu sayede güvenli yaşam alanları oluşturuyor.
ANKA, konutlar başta olmak üzere Türkiye’nin güvenli modern yapı ihtiyacına üstün bir yapı sistemiyle cevap veriyor: Hafif Çelik Yapı Sistemi. Yaşadığımız büyük depremlerin ardından gündeme gelen güvenli yapı gerekliliği, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’yi de yeni, daha gelişmiş ve teknolojik bir yapı sistemi arayışına götürdü. Bu noktada Hafif Çelik Yapı Sistemi, ileri teknolojisi, sağladığı üstün deprem güvenliği, benzersiz mimari olanakları ve üretim hızıyla yeni bir dönemin başladığının işaretini veriyor. ANKA, ülkemizde gerçekleşen birçok yapı projesinde tercih edilen SCS® Hafif Çelik Yapı Sistemi kullanarak güvenli yaşam alanları oluşturuyor. Dilerseniz hayalinizdeki projeyi gerçekleştiriyor, dilerseniz ihtiyacınıza uygun projesi tamamlanmış yapıları beğeninize sunuyor. İnşaat ve çelik yapı sektöründe yıllara dayanan deneyimi, yenilikçi yüksek teknolojisi ve üstün nitelikli çözüm ortaklarıyla ANKA, güvenli ve modern yapılar inşa ediyor. ‘PROJE-ÜRETİM-MONTAJ’ ENTEGRASYONU
‘Proje-Üretim-Montaj’ sürecinin tek bir elden yürütülmesi iş akışında, tasarlama ve yönetimde büyük etkinlik sağlıyor. Buna paralel olarak taşeron kullanmama ve işleri kendi personeliyle yapma politikası nedeniyle Anka Çelik deneyimli elemanlardan oluşan bir kadroya sahip. Birbirini anlayan deneyimli bir kadro ile muhatap olan müşteri ‘Proje-Üretim-Montaj’ entegrasyonu sayesinde sadece bir kurum ile çalışmakta diğer tüm koordinasyon Anka Çelik tarafından sağlanmaktadır. ‘Proje-Üretim-Montaj’ anlayışının en önemli avantajı işin bir bütün olarak düşünülmesi nedeniyle daha sonraki aşamalarda ortaya çıkabilecek birçok sorunun henüz tasarım aşamasında çözülmesidir. ÇELİĞİN ÖZELLİKLERİ
Yüksek mukavemetli bir malzemedir, öz ağırlığının taşıdığı yüke oranı çok küçüktür; diğer bir deyişle hafiftir. Birçok başka malzeme, kendi öz ağırlığını taşırken bir miktar yararlı yük taşıyabilir. Çeliğin kendi ağırlığı ön hesaplarda ihmal bile edilebilir.
• Çeliğin elastiklik modülü diğer yapı malzemelerine kıyasla çok yüksektir. (Betonarmeye göre 11 kat) Bu da stabilite sorunlarına, dinamik yüklere, titreşimlere uygun davranış anlamını taşır.
• Çelik, sünek (düktil) bir malzemedir. Büyük bir şekil değiştirebilme kabiliyeti vardır. (Betonarmeye göre 18 kat daha fazla) Bu, beklenmeyen olağandışı yük durumlarında çok etkili bir niteliktir.
• Çelik taşıyıcı elemanlar fabrika ortamında işlendiklerinden, şantiyedeki montaj, hava koşullarından büyük ölçüde bağımsızdır; bu da yapım süresini kısaltır.
• Çelik yapı elemanlarında değişiklik ve takviye olanağı vardır. Ayrıca sökülüp yeniden kullanılabilirler.
• Çelik yapı elemanları yerlerine monte edildikleri anda tam yükle çalışırlar. Kuruma, donma süresi söz konusu değildir. Yapım süresi kısadır.
• Çelik yapıda uygun planlama ile kalıplama, iskele kurulumu yapılmadan inşaat mümkündür.
KULLANIM KOLAYLIKLARI
• Depreme dayanıklıdır.
• Şekil değiştirebilme kabiliyeti vardır.
• Ekonomiktir.
• Zayıf (problemli) zeminler üzerinde inşa edilebilir.
• Bakım gerektirmez.
• Kalitesi, güvenilirliği yapı ömrü süresince kolayca kontrol edilebilir.
• Ekonomik ömrü 80-100 yıldır. İkinci el değeri yüksektir.
• Amortisman değeri yüksektir.
• Deprem sonrası deforme olması halinde, sadece deforme olan parçalar değiştirilerek yapı ömrüne devam edilebilir.
• Hızlı üretim ve montaj olanağı vardır.
• Daha fazla kullanım alanı sağlar.
TASARIM ÜRETİM ve MONTAJ
Hafif çelik yapıların hesaplanması ve boyutlandırılması, taşıma gücü yöntemine göre yapılır. Mimari projeden, Strucad ve Strap adlı tasarım ve statik programları aracılığıyla uygulama projeleri dizayn edilir. Hatasız ön üretim gerçekleştirilir. Projede kodlanan tüm profil cinsleri üretimden sonra profilin üstüne de kodlanır. Böylelikle montaj ön kontrollü, kolay ve hızlı gerçekleştirilir.
Hafif çelik yapı sistemlerinde kullanılan yapı elemanları, Hot Dip Galvanized teknolojisiyle üretilen sıcak hadde saclardan, soğuk şekillendirilerek imal edilirler (Cold Forming). Et kalınlıkları 0,50 mm ile 2,50 mm arasında statik hesaplar gözetilerek seçilir. Roll- Forming makinalarında soğuk olarak çekilen profiller delme kabiliyeti olan vidalar aracılığıyla birleştirilir. Bu vidalar korozyona karşı dayanıklı olmaları için galvanizlenmiş veya co- polimer ile kaplanmıştır.
Yığma yapı prensibi ile çalışan çerçeve, Roll-Form makinalarında çekilen çeşitli formda U, C, Z, profillerden oluşur. Taşıyıcı çerçeve, OSB veya Plywood plakalarla rijitlenerek, düşey yüklerin yanısıra rüzgar ve depremden dolayı oluşacak yatay yükleri de taşıyacak birer kesme duvarına dönüştürülür. Çelik yapı, betonarme temele sızdırmazlık contaları ve ankraj vidaları ile bağlanır.
NEDEN HAFİF ÇELİK YAPI?
Hafif çelik yapı sistemleri (Light Gauge Steel), ABD’de 1950’li yıllardan sonra konut sektöründe artarak kullanılmaya başlanan yapı sistemidir. 30 yılı aşkın süredir gelişmiş ülkelerde ve özellikle deprem tehdidi taşıyan coğrafyalarda yoğun olarak tercih edilmektedir.
Ülkemizin bütün büyük kentleri 1. ve 2. derecede deprem riski taşıyan bölgelerde konumlanmıştır. Buna rağmen çelik yapı sistemlerinin kullanımı oldukça azdır. Çeliğin diğer yapı malzemelerine göre çok üstün mekanik özellikleri, strüktürel yetenekleri ve yapım sırasında sağladığı standartlaşma ve uygulama kolaylıkları nedeniyle ülkemizde hızla yaygınlaşması kaçınılmazdır.
Ahmet Bülent Çam
Genel Müdür
ANKA Çelik Yapı Sistemleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder