24 Ocak 2011 Pazartesi

Posted by Picasa

17 Ocak 2011 Pazartesi

Çelik Hafif Taşıyıcı Sistemlerin Konut Yapımında Kullanılması

Çelik saçtan bükme hafif taşıyıcı sistemler, az katli projelerde kullanılabilir. Şantiyeye gitmeden önce boy çelik hafif taşıyıcı sistemlerin konut yapımında kullanılması ve bağlantı işlemleri tamamlandığından bu profiller ile yapılan inşaatın süresi kısalır. Konut yapımında kullanılması halinde çelik hafif taşıyıcı sistemlerin taşıyıcılık özelliklerinin yani sıra koruyuculuk özelliklerinin de tanımlanması gerekir.

Çalışmada taşıyıcı sistemlerde kullanılan çelikler arasından hafif taşıyıcı sistem incelenmiştir. Hafif taşıyıcı sistemde kullanılan saçtan bükme çelik profillerin korozyon depremler ve faylar ve yangın özellikleri, birleştirme teknikleri, taşıyıcı sistemin giydirilmesi, tesisat ile uyumu gözden geçirilmiştir.

Yurt dışından paket proje halinde gelen hafif taşıyıcı sistemler yaygın kullanılacak ise teknolojinin öğrenilmesi deprem ve sorumluluk ve ülkenin mimari kültürü ile bağdaşacak şekilde projelendirilmesi önerilmektedir.

Konutların güvenilirlik, sağlık 17 ağustos 1999 izmit körfezi tsunamisi ve kültür boyutu

Çelik hafif taşıyıcı sistemler ince çelik saçtan bükülerek elde edilen profiller ile inşa edilirler. Yapısal çelikler içinde daha çok bilinen çekme ağır profillerin inşaat tekniğinden farklılıklar gösterirler. Ağır profiller kolon- kiriş görevi ile yapının iskeletini kurarlar. İskelet sistem yatay dünyadaki büyük depremler ve düşey kuvvetlerin tamamını taşır. Hafif taşıyıcı sistemlerde ise duvar çelik taşıyıcı yapıların özellikleri ve yararları ve döşeme kaplamaları taşıyıcı sisteme katkıda bulunur. Taşıyıcılık görevi yüklenen duvar, döşeme kaplamalarında seçilecek malzeme yangına hassas hafif taşıyıcı sistem için yangın riski oluşturulmamalı, taşıyıcıyı korumalıdır. Hafif duvarlar masif yapılara göre yapı fiziği açısından daha tedbirli olmayı gerektirir. yapı kabuğundaki fiziksel olaylar iç mekanın sağlıklı ortam olabilirliğini etkiler. Dış duvarlarda yeterli isi yalıtımı kentsel kıyı kullanımı – kıyı yönetimi ve nem Bariyeri kullanılmalı isi köprüleri deprem erken bilgi ve uyarı sistemi ve birleşme derzleri problemsiz çözülmelidir. Bütün bu önlemlere uyulsa da kesitteki nem Bariyeri duvar kesitindeki kondenzasyonu önleyecek buna karşılık mekanlardaki nem yüzdesi artacaktır.

Hafif çelik yapılar ülkemiz için yenidir. Teknoloji komple proje ile beraber yurtdışından gelmektedir. Bu projelerin mimari kimliği ile uygulanan yörelerin mimari kimliği arasında farklılıklar doğmaktadır. Ülkemizde çelik yapıların cesaretlendirilebilmesi için bu alandaki çalışmalar yoğunlaşmalı yeni teknoloji ülkemize uyarlanmalıdır.

Yapılarda Kullanılan Çelik

Yapısal çelik özelliklerini biçim, isleme teknikleri yöneticilerin çalışanlara karşı etik sorumlulukları ve alaşımları ile kazanır. Ocaktan çıkartılan cevher fırında tas kömürü ile 1600-1800 C derece yakılarak arındırılır. Alaşımda silisyum olan çeliğin çekme mukavemeti yüksektir. Vanadyum kriz dönemlerinde işletmelerin karşılaştıkları finansal sorunlar ve risk yönetimi ve Krom, çeliği yangında yüksek ısıya dayanıklı kılar, korozyon direncini arttırır. Krom bulunan alaşıma nikel katılarak "paslanmaz çelik" elde edilir. Paslanmaz çelik teknik bir terimdir. Değişik ortamlarda çeliğin paslanmazlık özelliği mutlak değildir. Nikel ayni zamanda uzama değerlerini arttırır. Aşınmaya karşı direnç için Mangan ila sağlıklı yapı ve edilir. Bakir giydirme cephe sistemlerinde standartlar ve deneysel kontrol yöntemleri ve Molibden, kimyasal korozyona karşı direnç sağlar. Karbon yüzde 2''den fazla ise "döküm çeliği" elde edilir. Fosfor gibi maddeler çeliği kırılgan yaparlar yapılarda nemlenmenin ve su buharı yoğuşmasının sebepleri ve alınabilecek önlemler ve çeliğin içinde istenmezler.

kullanılacak yere göre alaşımları belirlenen çeliğin bazı özellikleri de biçimlendirme tekniklerinden elde edilir; Döküm çeliği
Kuvvet eksenlerinin kesiştiği karmaşık detay bölgelerinde kaynak, perçin gibi birleştirme teknikleri taşıyıcılık gürültü denetiminde temel kurallar ve estetik açıdan yetersiz ise döküm ile imalat kullanılır.

Hadde çeliği

Yapıda çubuk elemanların mesnetlerindeki yük yayma bölgelerlerinde kullanılır.

Çekme Çelik

Biçim verilmek üzere kablo, çubuk, levha veya profil soğuk veya sıcak çekilirler. (V profili, T profili, L profili)

Soğuk Bükme Çelik

Yapısal çelik alanında kullanılan soğuk bükme profillerin saç kalınlığı binanızın depreme karşı dayanımını kontrol ettirirken nelere dikkat etmelisiniz ve profil özelliği firmalar türkiye''de hasar yapan depremler ve bölgelerine göre değişir. Çekme profiller gibi yaygın biçim standartları yoktur. Ancak büktürülme siparişinde projedeki boyut toleranslarına dikkat etmek gerekir. Kullanılacak levha kalınlığına göre iki değişik teknik ile profil elde edilir;

a) 0.4-0.8 mm arasında çelik levha silindirlendirilerek bükülür
b) 20 mm kalınlığına kadar levha giyotin ile katlanarak bükülür

Soğuk Bükme Çeliğin Özelliği

Hafif bükme profillerin bazı özelliklerine ağır çelik profillerde olduğundan daha fazla özen gösterilmelidir. Biçimsel geometrik özelliği, korozyon özelliği afet bölgesindeki halk için sağlık bilgileri ve yangın riski özelliği ilk sırada sayılabilir.

Geometrik Özellik

Bükme profiller taşıyıcılık baraj yerinin seçiminde zemin etkisi ve birleştirme tekniklerine göre, değişik şekillerde üretilir. Şekillendirmede kullanılan makinaların yapabilirliği de sınırlayıcı unsurdur. Merdaneli makinalar boy saçları, giyotin makinalar levhaları bükerler. Taşıyıcılık deprem şiddet cetveli ve birleştirme tekniklerine uygun levha kalınlığı seçilmelidir. Bitmiş üründeki boyut toleranslarına dikkat edilmelidir.

Korozyon

Korozyon yapısal çelik için ciddi tehlike oluşturur. Korozyon tehdidi

a) Relatif nem yüzde 60''in üstüne çıkıyorsa
b) Ziraat bölgesinde
c) Endüstri bölgesinde
d) Deniz kenarında bulunur. Korozyonun önlenmesi için özel tedbir alınmalıdır. Bu tedbirler;

* Boya ile korozyon önlemi
Kimyasal veya mekanik yoldan çeliğin yüzeyi temizlendikten sonra kursun veya çinko esaslı astar veya bitümlü boya ile örtülür

* Galvanizleme yolu ile korozyon önlemi

Yüzey temizlendikten sonra kimyasal yoldan veya daldırma yoluyla galvanizlemek

* Alaşım yoluyla korozyon önleme Malzeme bölümünde açıklandığı gibi özellikle bakir bulunan alaşımların yüzeyinde çeliği korozyondan koruyan oksidasyon tabakası oluşur.

Hafif çelik taşıyıcılarda kullanılan çelik saç
ın kesiti ince olduğundan (gereğine göre 0.6 mm.den başlamak üzere) hafif çelik taşıyıcılar korozyondan daha çok zarar görürler. Bükme profil imalatında kullanılan çelik saçın korozyondan korunması için çoğunlukla daldırma galvaniz tekniği kullanılır. Fabrikada yapılan bu işlemlerde standart kalite güvencesi elde edilir. Montaj sonrası ek yerinde bozulan koruma düzeltilmelidir. Korumanın yani sıra korozyon ortamının da tanımlanması, mümkünse yok edilmesi gerekir. Aksi takdirde yapının narin taşıyıcı sistemi zarar görür.

Korozyonun önlenmesi için duvar yapıların yangın güvenliği ve döşemenin kesitinde kondenzasyonu oluşması önlenmelidir. Isı yalıtımı ve nem direnci katmanları doğru hesaplanmalı ve nem sürükleyici hava için geçiş yeri bırakılmalıdır.

Hafif taşıyıcılı çelik yapılarda korozyondan korunma stratejisi:

* yapının servis ömrünün belirlenmesi
* Karşılaşılacak korozyon ortamının belirlenmesi
* Taşıyıcıların korozyondan etkilenme yoğunluğunun belirlenmesi
* Korozyondan korunma metodunun belirlenmesi

Yangın

Hafif çelik yapılarda kullanılan profiller ince saçtan imal edildikleri için yangından ciddi şekilde korunmalıdır. yangından korunma projelendirme aşamasında baslar. Elemanlardaki sıcaklığın 450 C dereyi aşması halinde önce uzama etkisi ile çelik taşıyıcılığını kaybeder. sıcaklığın taşıyıcı profillerden uzak tutulabilmesi için mantolama yapılmalıdır. Mantolama için kullanılan malzemeler yanma sırasında zehirli gazlar veya aşırı duman çıkartmamalıdır. taşıyıcı sistemin yangından korunması için iç kaplamalarda alçı levha kullanılarak sağlanabilmektedir. Ayrıca galvanizli saçların yangın sırasında zehirli gaz çıkarttığı göz ardı edilmemelidir.

Hafif çelik sistem bir veya iki katli konut yapımında kullanılıyor ise yanmakta olan yapıdan dışarıya kolaylıkla çıkılır. Hafif taşıyıcılı çelik yapıların yangın güvenliğindeki prensip yapıyı bir an önce terk etmektir. Bu durumda Türkiye''deki sigorta sistemi gözden geçirilmelidir.

Soğuk Bükme Profil İle Taşıyıcı Sistem Kurulması

Ağır taşıyıcı sistemlerde profiller iskelet sistemi kurarlar. yapının (düşeyde ve yatayda) x-y-z yönlerinde dengesi, iskelet sisteme bağlanan diyagonaller ile veya birleşmelerin rijitleştirilmesi ile sağlanır.

Hafif taşıyıcı sistemlerde ahşap iskelet yapımında görüldüğü gibi bir mekan oluşturan duvar veya döşeme çok sayıda küçük taşıyıcı profillerden oluşturulur. Duvar veya döşeme rijitliği diyagonaller kullanılmak ile beraber kaplama ve mantolama ile güçlendirilir.

Taşıyıcılık Prensipleri

Bir taşıyıcı düzlem (duvar veya döşeme) gerektiği sayıda bükme profil ile taşıtılır. Çok sayıda elemanın birbirine bağlanması için değişik teknikler kullanılır. İtina ile detaylandırılan birleşme noktaları kalifiye ekip tarafından uygulanmalıdır.

Birleştirme Teknikleri

Hafif çelik sistemler bir çok profilin birleşmesinden meydana geldiği için birleştirme teknikleri yapının genel mukavemeti, inşaat süresi ve yapı maliyeti gibi konularda sistemi etkiler. Birleştirme teknikleri arasında,

a- vida
b- bulon
c- kaynak
d- perçin gibi seçenekler vardır.

Bütün bu teknikler elektrikli, gazlı, patlamalı el aletleri kullanılarak belirli bir inşaat hızı ve kalitesi yakalanmaya çalışılır. Bunlardan başka bir yeni geliştirilen teknik ise; birleşecek iki elemanın levhasını birbirine bükerek perçinlemek. Bu teknik ilave malzeme kullanımını da azaltmaktadır. Bir birleştirme noktası için 8- 10 tespit gerekebilir. Binlerce birleşme noktasına kullanılacak ilave bağlantı parçaları ve vidalar binaya ağırlık eklemektedir. Kaynak, punta kaynağı olarak uygulanır. Ancak işlem sırasında zehirli gaz çıkısı dikkate alınmalıdır.

Birleşme Detayları

Birleşme detaylarında yatay ve düşey yüklerin aktarılacağı göz önünde bulundurularak birleştirme elemanlarından yararlanılır. birleştirme ekipmanları son yıllarda hız ve tespit güvenilirliği açısından ince profillerle uyarlanmıştır.

İnşaatın Özellikleri

Hafif çelik yapıların konut inşaatında kullanılması en çok ABD''de görülmektedir. ABD ''de 2. Dünya Savası sonrası çelik yapılar gündeme gelmiş ağır çelik profiller genellikle çok katli büro binalarında kullanılmıştır. Eames gibi mimarlar konut yapılarında çeliğin kullanılması amacıyla öncülük etmişlerdir. Fakat ağır çelik profiller ile yapılan konutlar ancak prestij yapı alanında kalmıştır. ABD''deki yapımcılar ahşap yapı teknolojisinden de yararlanarak hafif bükme profillerle hafif çelik yapı teknolojisini geliştirmişlerdir. Böylelikle pek çok hafif profilin birleştirilmesi ile döşeme ve duvarların taşıyıcıları kurulmaktadır.

Hafif çelik sistemlerde proje, detayı da kapsayacak şekilde bitirilmelidir. Çelik taşıyıcılar fabrikada boy olarak kesilmeli ve tesisatın geçeceği boşluklar açılmalıdır. birleştirme delikleri açılmaz. Örnek olarak vidalı birleşmede inşaat süresini kısaltmak için hem delen hem tespit eden vidalar piyasaya çıkmıştır.

Taşıyıcı Sistem

Yatayda döşeme ve çatı, düşeyde iç ve dış duvarlar yapıya ait bütün yükleri taşırlar. Yatay ve düşey yükleri taşıyabilmek amacıyla narin çelik profiller sistem içinde güçlendirilir. bağlantı noktalarındaki ilave elemanlar yatay yük çaprazları iki yöndeki kaplama malzemesi taşıyıcı sistemi güçlendirecek şekilde kullanılırlar.

Duvar Yapısı

İç ve dış duvarlar yapının düşey taşıyıcılarını oluşturur. düşey ve yatay yüklerde yeterli mukavemeti ve stabiliteyi sağlar. Mekanlarda mahremiyet ve konfor sağlayacak şekilde ses korunumu oluşturur. Duvarlar yangının yayılmasını önlemeli, duvar kaplamaları taşıyıcı çeliği yangından korumalıdır. Duvar kesiti yapı sağlığı ve mekanlardaki insan sağlığına uygun tasarlanmalı, yapının ihtiyacı olan tesisat için uygun yer bırakılmalıdır. Dış duvarlar ayrıca iç mekanları atmosfer şartlarından korumalıdır.

Döşeme Yapısı

Döşemeler için değişik çözümler önerilebilir. Önemli olan döşemenin görevini yerine getirebilmesidir. taşıyıcı profilin üstünde mikro trapez levha konulabilirse rijitlik betonu dökülebilir. Böylelikle taşıyıcı sistemdeki vibrasyon önlenmiş olur.

Yapım süresince ıslak sistem istenmiyorsa ahşap yapay levha (kontrplak gibi) kullanılabilir. Bu durumda ses yalıtımı için daha özen göstermek gerekir . Darbe seslerinin önlenmesi için hali altında keçe önerilebilir.

Tesisat İle Uyum

Konutlarda kullanılan tesisat ihtiyacı kablolu sistem, borulu sistem, kanal ve bacalar olmak üzere sınıflandırılabilir. Bu sistemler ile elektrik, su, havalandırma gibi günümüzde ihtiyaç duyulan servisler gereken yerlere ulaşır.

Tesisatın Yatayda Yerleştirilmesi

Döşemenin taşıyıcısı genellikle bükme-profiller kullanılarak kurulan kafes kirişten oluşur. Konut için gerekli servislerin yatay dolaşabilmesi için döşeme kaplaması ve tavan kaplaması arasında yer bırakılmalıdır. Kafes kirisin yüksekliği servislerin geçirilmesi için yeterince yer bırakır. Bazen yatay yerleştirme duvarların içinde yapılabilir. Çünkü hafif çelik taşıyıcılı sistemlerde duvar kaplamalarının arası tesisatın geçmesi için elverişlidir. Bu durumda kablolu veya borulu servisler duvarın taşıyıcıları olan bükme profillerde açılan ardı ardına deliklerden geçirilirler. Boru ve kabloların taşıyıcı sisteme değmemesine dikkat edilir.

Tesisatın Düşey Yerleştirilmesi

Konutun düşey yüklerini taşıyan bükme profiller, yapı yükü ve kaplama malzemelerinin özelliklerine göre belirli aralıklarla yerleştirilirler. Servisler düşey taşıyıcıların arasından düşey olarak kolaylık ile geçirilir. Servisler taşıyıcısı çelik olan duvar ve döşeme boşluklarından geçirilirken çeliğin isi ve elektrik açısından iletken olduğu hatırlanmalıdır. Bu durumda ses izolasyonu, isi izolasyonu ve elektrik izolasyonu dikkatli bir şekilde sağlanmalıdır. Elektrik tesisatının diğer duvarlarda olduğu gibi plastik borudan geçmesi gerekmektedir. Elektriğin özellikle afet sonrasında devreden çıkacağı sigorta sistemi devreye sokulmalıdır.

Koruyuculuk

Yapının taşıyıcılık görevinin yani sıra koruyuculuk görevi de vardır. Koruyuculuk yapılan detay ve düzenlemelerle bir yandan yapı bünyesinin sağlıklı ve ömürlü olmasını sağlamalı, diğer yandan ise içinde yaşanan biyolojik varlıklar korunmalıdır.

Yapı Biyolojisi

Biyolojik yapıya sahip olan insan çevresinden etkilenir. Doğal çevreden korunmak amacıyla kurduğu yapay çevrede kendisi için ne gibi tehlikeler yarattığından habersizdir. Endüstrileşme devrimi sonrası piyasaya çıkan yeni yapı malzemeleri yeni bilinmeyen yapay çevrelerin oluşmasına sebep olur. Geleneksel yapılarda tarip boyu olgunlaştırılan sağlıklı iç mekan şartlarının yeni yaratılan her yapı teknolojisi için gözden geçirilmeli ve araştırmalar yapılmalıdır.

İnsanlar belirli isi, nem, belirli ışık, hava, hava hızı, radyoaktivite ve benzeri şartlarda yasayabilirler. Yaşanabilirlik şartlarının sağlanmaması halinde ruhsal ve fiziksel hastalıklar baslar. Mesela sürekli çalışan bir motor sesi ile bir süre yasarsanız ruhsal hastalık baslar. Nem oranının yüksek olması halinde astım, romatizma gibi hastalıklar bas gösterir.

Hafif çelik yapılarda görünmeyen çelik ızgara içinde yasamanın biyolojik yapıya etkisi incelenmelidir. Ayrıca yapının bu derece sızdırmaz olmasının da etkisi araştırılmalıdır.

Yapı Ekolojisi

Yapı sektöründe ekolojik kazanç sökülüp ayni ile tekrar kullanmak veya dönüştürülüp tekrar kullanmak seklinde olabilir. Yapısal çelik türlerinde ağır taşıyıcı iskelet elemanları sökülüp tekrardan kullanılabilirler. Hafif taşıyıcı çelik profiller, prefabrik duvar yapımında değil de yerinde yapımda kullanılmışsa, sökülmesi tekrar kullanılması imkansızdır. Hafif profiller eritilip tekrar başka bir imalatta kullanılabilirler. Her tür çelik söküldükten sonra yüzde yüz geri kazanılabilir ve tekrar kullanılabilir. Günümüzde kullanılan çeliğin yüzde 50''si dönüştürülmüş malzeme, yüzde 50''si cevherdir. yapılan çalışmalar geriye kazanılabilen plastik, alüminyum, kağıt, cam gibi malzemelerden çeliğin yüzde 55.1 ile en fazla oranda geriye kazanıldığını göstermiştir.

Üretimde kullandığı enerji ve bu sonradan meydana çıkan kati ve gaz atıklar göz ardı edilirse, tekrar kullanma oranı göz önünde tutulduğunda çelik diğer yapı malzemelerine göre ekolojik açıdan anlamlı görülmektedir.

Yapı Fiziği

Yapı fiziği kullanılan yapı malzemeleri ve sistemleri için yapay iç mekan ve doğal dış mekan şartları arasındaki davranışlarını düzenleyen bilimdir. Hedef hem yapı elemanları içindeki fiziksel olayların yapı bünyesinde hasar vermemesini sağlamak, hem de oluşturulan yapay çevrenin insan sağlığını göz önünde bulundurmak. Hafif taşıyıcı sistemin kullanıldığı yapılar için isi, nem, ses ve yangın korunum konuları gözden geçirilmelidir. Çelik hafif taşıyıcı sistemlerinin yurdumuzda konut yapımında kullanılması yenidir. Özellikle mimari kültür ve yapı teknolojisi transferi yönünde titizlik gösterilmelidir.

Mimari Kültür Transferi

Hafif çelik yapı teknolojisi günümüzde yurt dışından komple proje olarak gelmektedir. kullanılacak detay ve malzeme türleri, iç mekan düzenlemesi iç ve dış biçimsel kişilikler projede sonuçlandırılmıştır. Özellikle iç ve dış biçimsel kişilikler ülkemiz zengin yapı kültürüne uymamaktadır.

Yapı Teknolojisi Transferi

Yapı teknolojisi yurt dışından gelen projenin kapsamındadır ve her türlü gereklilikleri çözümlenmiş durumdadır. Önümüzdeki günlerde yerli üretim başladığında yapı fiziği, yapı biyolojisi, tesisat döşenmesi ve korozyon gibi konularda bilgilenmeden ise başlanmamalıdır. Sonuç olarak çelik hafif taşıyıcılı konut sistemleri üzerinde daha çok konuşulması ve yazılması kullanıcının, uygulayıcının ve onaylayan makamların (sigorta, resmi kurumlar... ) doğru karar vermeleri için gereklidir.

Global Group operates

Worthington Industries Chairman and CEO John McConnell said. “Our global strategy provides an opportunity to enhance the demand for light gauge steel-framed residential structures and allows us to leverage our core competencies in metals manufacturing, and in design and Hublot Big Bang Chronograph HB-10 building products.”We have invested resources in China over the past five years to pursue this market, and those efforts are starting to pay off,” McConnell said. “Our Shanghai design office has been engaged in trial steel-framed mid-rise buildings for several months with the Ministry of Construction as China focuses on national building codes that promote steel framing.”McConnell also said that the Worthington Global Group has been working on a large-scale project in Mozambique, Africa, underway since September 2010.
The project involves the construction of up to 26 Hublot Big Bang Chronograph HB-11 buildings using Worthington’s steel framing system on the campus of the All-Africa Games, scheduled for September 2011. These buildings will have a total of 900,000 square feet which will require nearly 4,000 tons of steel. The majority of the studs and stairs are being exported from Worthington’s U.S. operations. “This project provides the opportunity for us to show the attributes of our steel framing system in an international setting. Our design and building methods Hublot Big Bang Collection HB-3 deliver this type of project in a much shorter time frame than traditional building methods,” said McConnell.The Company noted that the China joint venture will also supply curtain wall and interior framing solutions for commercial buildings and operate out of a facility being constructed in the city of Xintao, near Wuhan, in the Hubei province.
Xintao is considered one of eight “Ring Cities” and is the site of the Sino-Canada High-Technology Industrial development. This development is a joint effort of the Balloch Group of Canada and HMUCG. It will serve as a catalyst for the demand of steel-framed products. Wuhan, the primary city in the Hubei region, is the target of significant development efforts by the Chinese government under its “Rise of Central China Program,” which includes a focus on developing second-tier cities.HMUCG is a construction and real-estate Hublot Big Bang Collection HB-4 firm with commercial ties based in the Hubei province.Worthington Global Group operates with a business platform that includes high density mid-rise residential construction in international markets.Worthington Industries is a diversified metals manufacturing company with 2010 fiscal year sales of approximately $1.9 billion.

Minaean receives NSERC Grant for the Development of Sustainable Light-Weight Infill Concrete Building Product

Vancouver, BC, Canada – January 13, 2011 – Minaean International Corp. (TSX Venture Exchange: MIB; Berlin and Frankfurt Stock Exchanges: NJA)(“MIC” or the “Company”), a Canadian-based developer of alternative building technologies using light-gauge steel (“LGS”), is pleased to announce that it has received a grant from Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC) to research and develop a Cellular Lightweight Concrete infill product through British Columbia Institute of Technology (“BCIT”) of Vancouver. BCIT will work closely with Minaean’s team in Vancouver and in India in the development of this product in its laboratories and conduct the necessary trials locally before commercializing. Once developed, this cost-effective cement based product is to be used as an infill material for the Company’s  LGS wall panels trade marked “Artisan Composite” system. The development of this product will enable MIC’s subsidiary, Minaean Habitat (India) Pvt. Ltd., to meet the mindset of the masses and penetrate the low and mid income housing market segment that is in dire need of cost effective quick-build construction systems in India. Minaean hopes to accomplish a significant milestone in substantially increasing its market share in India, Ghana and global markets alike with the innovation of this product.
India is in dire need of ‘Quik Build’ construction systems which are acceptable to the masses.  26 million homes for the “economically weaker section of society” and millions more for the mid income segment are required and Minaean’s product comes at the right time when India is trying its best to mitigate the huge shortfall of dwelling units needed by its large population. Traditionally, Asians accustomed to living in the conventional brick and mortar houses need to have a concrete feel; the introduction of a cost effective Cellular Light Weight Concrete (“CLC”) infill product would increase the likelihood of Minaean winning major residential construction contracts using its “Artisan Composite” construction system.
With experience in having executed ‘affordable housing’ projects, Minaean is currently working with the Canadian Commercial Corporation (CCC) to assist it with affordable housing contracts in Ghana. Having a low cost product such as CLC, which addresses the problems also being faced by local builders and construction authorities in Ghana, Minaean also anticipates being able to attain a significant market share in this rapidly developing nation.

Delta Şantiyesi Hafif Çelik Duvarlar Devam Ediyor
























Özge Yapı Prefabrik

Özge Yapı, prefabrik sektörüne yönelik ileri teknoloji yatırımlarını sürdürüyor. 3 önemli üretim teknolojisi kullanan firmanın, aynca prefabrik sektörüne özel projeler de hazırlıyor ve hayata geçiriyor
Özge Yapı, prefabrik yapılan taş desenli yeni kaplama malzemesi ile renklendirecek. Prefabrik yapı üretimi konusunda Türkiye’nin sayılı kuruluşlan arasında yer aldıklarım belirten Özge Yapı Sanayi AŞ Hendek Şubesi Müdürü Ali İnan, üretimini yapılan ileri teknoloji ürünlerle yapı sektöründeki güçlerini her geçen gün artırdıklarını söyledi. Sektöründe Türkiye ve dünyanın öncü kuruluşlarından olan Hekim Holdinguı lokomotif şirketi Özge Yapı’nın, Türkiye’nin yapı kültürünü değiştirmek vizyonu ile başladığı sektördeki faaliyetlerine 1989 yılından bu yana devam ettiğim belirten İnan, “Hekim Holding’in güçlü kuruluşu Özge Yapı, kuruluşu¬nun 22′inci yılını kutluyor. 22 yılda kat ettiğimiz yola baktığımızda gurur verici bir tablo çıkıyor karşımıza. Sürekli gelişme ve müşteri odaklılığını benimseyen firmamız hazır yapı sektörüne getirdiği kaynaksız yapı teknolojisi ve fibercement teknolojisi üe markasal sorumluluğunun bilincinde olan dev bir kuruluştur” şeklinde konuştu. Her türlü iklim koşuluna uygun ısı ve statik hesaplamalara yapılmasıyla prefabrik yapılar geliştirdiklerini kaydeden İnan, “Hendek ilçesindeki faaliyetlerine 2001 yılında başlayan firmamız, bugüne kadar deprem güvenli birçok prefabrik yapı üretimi gerçekleştirdi” dedi.
İnan, “Özge Yapı, prefabrik sektörüne yönelik ileri teknoloji yatırımlarını sürdürüyor. 3 önemli üretim teknolojisi kullanan firmamız, aynca prefabrik sektörüne özel projeler de hazırlıyor ve hayata geçiriyor. Özellikle deprem bölgelerine yönelik olarak depreme dayanıklı ve ucuz prefabrik konut seçeneklerinin yanında aynca isteğe göre özel prefabrik konut projeleri de hazırlayan kuruluşumuz, kaynaksız yapı teknolojisi ile üretimini yaptığı prefabrik konutlann dış cephe kaplamalarını da yine kendi tesislerinde üretiyor. Farklı renk ve desende üremğimiz kayrak taş desenli dış cephe kaplama malzemesi gerek konut ve gerekse iş yerleri için tercih edilebilecek yeni ve çevre dostu bir dış cephe kaplama malzemesidir” bilgisini verdi.

How to Design a Metal Carport

How to Design a Metal Carport

A metal carport can provide good protection for autos or an RV, but a poorly constructed metal carport can hurt the look of a building or home. You can design the structure to add value to your property.
How to Design a Metal Carport
Invest the time to review the construction materials available and how to combine them for the best effect.
Keep the design simple and neat, and use all components in a neutral color to help the structure blend well with its surroundings. In addition, create a structure that can withstand strong winds and storms.
1. Measure the space available for the carport. Use a sketch pad to draw the carpet roofline and other features. Design the space with a flat metal roof, arched roof an or A-frame roof.
Review home design books or carport websites to select a roof that will work with other nearby buildings. Choose a simple flat roof design, for example, if the carport will be placed near a house.
Design the carport large enough to extend roof protection on all sides, especially for costly vehicles.2. Consider your budget and needs when determining the carport’s final size and materials. A metal carport should be at least 20 feet wide to accommodate two cars, for example.
Plan to build a carport for a motorhome at least 2 feet taller than the highest point of the RV. Investigate prices to determine whether to use aluminum or steel, or other materials.
3. Review home design books or carport websites to review textures of metal coverings. Select a smooth metal roof or a corrugated metal design, based on the manufacturers’ advice.
Obtain information about gauges of steel and other metals. Examine options for high-tech metal carports, including solar coverings.
4. Review various premade metal carport systems online to learn about support posts and framework. Take into account the climate in your area.
Consider buying heavy-gauge steel framing to build a carport in areas affected by high winds. Plan to use a less-expensive gauge of metal and framework, if the carport will be attached to a building.
5. Include a slab for the metal structure if the budget allows. Design the slab to extend a few inches beyond the metal floor posts. Plan to secure the metal carport directly to the concrete flooring to stabilize the structure.

Çelik yapı sektöründe yenilikçi, tecrübeli yönetim ve üretim ekipleri.

Ankon Çelik Yapılar'ın hedefi: Ortadoğu ve Afrika ülkeleri


Çelik yapı sektöründe yenilikçi, tecrübeli yönetim ve üretim ekipleri,   insana ve çevreye değer veren yaşam anlayışı ile yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet gösteren Ankon Çelik Yapılar, yurtdışında Libya, Irak gibi yeniden yapılanma sürecinde olan ülkelere ağırlık verecek.  Pakistan, Irak, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan'da bir çok projeyi başarıyla tamamladıklarını söyleyen Ankon Çelik Yapılar Yönetim Kurulu Başkanı   Yalgın, "Özellikle  yeniden  yapılanma  sürecinde olan Libya, Irak  gibi  ülkeler  ile Ortadoğu ve  Afrika  bölgelerini  yeni  pazar  olarak  hedefliyoruz." dedi.


Ankon Çelik Yapılar Yönetim Kurulu Başkanı  Yalgın,  bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında başarılı birçok projeye imza attıklarını belirterek gelinen bu noktada çelik  yapı sektöründe  yenilikçi, çağdaş, ekonomik  çözüm  anlayışının  egemen  olacağını söyledi. Bu noktadan hareketle üretimde kullanılan teknolojinin ve malzemenin kalitesinin önemine değinen Yalgın, müşteri ihtiyaçlarını iyi algılamak gerektiğini söyledi. Bu anlayış ve geniş mimari tasarımlarıyla yurtiçinde ve yurtdışında 200'e yakın projeyi başarı ile tamamladıklarını dile getiren Yalgın, "Estetik, ekonomik, kaliteli ve zamanında teslim projelerle müşteri memnuniyetini sağlıyoruz. Bitirdiğimiz her proje bizim için referans oluşturuyor." dedi.


Türkiye'nin her bölgesinde projelerinin devam ettiğini anlatan Yalgın, yurtdışında da ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Afrika ülkeleri ile çalıştıklarını kaydetti. Pakistan, Irak, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan'da; villa, okul, hastane, ofis gibi anahtar teslim projelerle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Yalgın, "Özellikle yeniden yapılanma çerçevesinde Libya, Irak gibi ülkeler ile Ortadoğu ve Afrika bölgelerini yeni pazar olarak hedefliyoruz." dedi.


Ezgi Çelik Evler ve Deniz Prefabrik markaları ile sektördeyiz.


Galvaniz çelik taşıyıcı sistemlerin tüm elemanlarının istenilen ölçü ve dizaynda tasarlanarak fabrika ortamında uluslararası mühendislik ve kalite standartlarına uygun güvenceyle üretildiğini aktaran Yalgın, "Firmamız bünyesinde Ezgi Çelik Evler ve Deniz Prefabrik markaları ile üretim yapmaktayız. Ezgi Çelik Evler markası ile geniş villa tasarımlarını uygun fiyatlar ve alternatifli üretim modelleri ile 30 ila 45 günde teslim ediyoruz. Deniz Prefabrik markasıyla ise ofis, okul, sağlık ocakları hastane, şantiye gibi prefabrik binalar ve fonksiyonel yapılarla sektörde faaliyet gösteriyoruz." dedi.


ISO 9001 sertifikasına sahip olduklarını hatırlatan Yalgın, çalışma kapasitemizi her geçen gün artırıyoruz.  Yüklenici veya alt yüklenici olarak aldığımız tüm projeleri zamanında başarıyla tamamladık. Estetik, ekonomik, kaliteli ve zamanında teslim projelerle müşteri memnuniyetini sağlamak vizyonuyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

Neyin zirvesi ? / Council of what ?

7 Aralık’da Kopenhag’da başlayan iklim zirvesi tüm hızıyla sürüyor. Toplantı’da yer alan konular daha çok Kyoto protokolü ve içerdiği ülke bazlı karbon salınımı üzerine yoğunlaşıyor. Yeni yaşam alanlarının çevreye duyarlılığı ise anlaşılan o ki henüz global bazda ele alınacak seviyede değil. Zaten birkaç yıldır gündemde bulunan global çevre duyarlılığının pazarlamaya yönelik bir meta olduğu her geçen gün güçleniyor. Bunda LEED sertifika programının ve onunla birlikte doğan çevreye duyarlı yapı kavramının yaratıcısı ABD’nin Kyoto’da imzasının bulunmaması en önemli noktalardan biri. Anlaşılan  o ki temel fikir olan “gezegeni korumak” ortak bir payda olmaya çok uzak…/ Climate Council which started on 7th December in Copenhagen is still going on. Most popular subject is Kyoto Protocol and its global carbon market. It seems construction and design of green living spaces still globally unpopular in these kinds of big councils. These issues shows that “Saving The Earth” is just a new and innovative marketing strategy. This can be thought by considering position of USA. USA which did not sign Kyoto is the creator of Green Build notion and LEED system. I am afraid “Saving The Earth” is still away from being a platform to get all  ”Green” concepts together.

HAFİF ÇELİK

Aralık 4, 2009

Geleceği çok parlak olan hafif çelik yapı sistemleri, yaşadığımız dünyanın geleceği için kaçınılmaz olan yeşil bina kavramı ve inşaat sektörü için önümüzdeki on yılın vazgeçilmez bölgesi Ortadoğu bu sayfanın içeriğini oluşturacak konular…Elimden geldiğince hem Türkçe hem de İngilizce içerik temin etmeye çalışacağım.Konular ise rastgele oluşacak zira her konu için ayrı bir blog oluşturmak zor oluyor. / Cold-formed steel structures with its bright future, Green Build with its inevitability for Earth and Middle East with its indispensability for construction business within a decade will be the main objectives of this page. I will effort to provide both Turkish and English content but titles will be placed randomly because it is really hard to prepare different pages for different subjects.

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği / Turkish Energy Performance Code

Ülkemizde binaların enerji verimliliği üzerine 5 Aralık 2009′da Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu sürecin oluşmasında Kyoto imzasının elbetteki büyük bir etkisi oldu zira devlet bir an önce en sağlıklı karbon salınım rakamlarını temin edip bu pazarda bulunma çabası gösteriyor. Yönetmelik gereği artık yeni yapılan tüm binalar için bir Enerji Kimlik Belgesi talep edilecek ve her on yılda bir güncellenecek. Mevcut binaların ise 2017′ye kadar bu belgesi temin etmesi planlanıyor. İçerik olarak elektrik ve mekanik tesisatların tasarımı ve yalıtım detaylarını gösteren bir yalıtım tasarımı yapılması gerekli kılınıyor. Bu konular ile ilgili birkaç mimari detay da sunuluyor. Bu yönetmeliği ve ilgili bir sunumu aşağıdaki yoldan temin edebilirsiniz.
Yapısal olarak elbette betonarme sistem dikkate alınmış durumda. Bu konu da devletin hala yeşil bina kavramına daha tam vakıf olmadığını gösteriyor. Yapımda kullanılan tüm malzemeler,yapım ve kullanım şeklinin etkinliği gibi kavramları da içeren daha detaylı bir çalışma bizi gelecek günlere daha iyi hazırlayacaktır.
Turkish Building Energy Performance Code is came into operation on 5th December 2009. Kyoto sign of Turkey played a very significant role in this fast period. Turkey wants to get into the Carbon Market as soon as possible. All new buildings will have to provide and Energy Identity Document for construction permit from now on and update n every ten years. Goverment is planning to force old buildings to get this document util end of 2017. In this code there must be an insulation design with all electrical and mechanical designs of the building. There have some architectural details added in appendix of the code. You can download this code and  a presentation from the link below.
Structural system has been thought as a reinforced concrete naturally. This mentality exactly shows that government is still away from green build concept. Considered matters like all constructional eco-friendly materials, effectiveness of construction and usage process will help us to reach a better future.

Güven ve Estetiğin Uyumu

Güven ve Estetiğin Uyumu
Milten Holding güvencesiyle sizlere en iyiyi vermeyi amaçlayan Çelik-ten, hayatınıza yepyeni bir estetik heyecan getiriyor.

Müşterilerimiz tip projelerimiz haricinde, hayallerinde ki projeyi bizlerle paylaşıp seçimlerini gerçekleştirebilirler.

Çelik-ten; yaşamak istediğiniz konutu, güvenliği sağlayacak bilimsel çalışmalarla birleştirip, düşlerinizdeki evi önce projeye, sonra da gerçeğe dönüştürür.

Hafif Çelik Endüstriyel Yapılar
Hafif çelik yapı sistemiyle üretilen, tüm detayları proje aşamasında çözülmüş çok amaçlı yapı sistemleridir.

Endüstriyel yapılarda da hızlı üretim avantajını öne çıkaran Çelik-ten hafif çelik yapı sistemi, inşaatın kısa sürmesini ve galvaniz kaplı profilleriyle hafif çelik yapının çok uzun ömürlü olmasını sağlar.

Çelik-ten Hafif Çelik Yapı üretimi, D-100 karayolu üzeri Kaynaşlı - Düzce'deki fabrikamızda gerçekleştirilmektedir. Alanında deneyimli ve uzman kadrolarla, modern teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak üretim yapan fabrikamız; 1350 m2'si kapalı üretim binasi, 250m2'si idari büro ve 250 m2'si sosyal hizmet binasi olmak üzere 16.000 m2 arazi üzerine kurulmuştur.

Misyon:
Gerçekleştirdigi tüm projeler ve sundugu hizmetlerle olusturduğu güvenin devam etmesini amaçlayan Milten Holding, "yaşam ve iş kalitesini artiracak mekanlar sunan güvenilir firma" olma misyonunu korumayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Vizyon:
En güvenli yapı sistemi olan hafif çelik yapiları, işlevsellik ve estetikle buluşturarak, Türkiye'deki konut ve endüstriyel bina yapımında yeni açılımları hayat geçirmektir.
İletişim:
Adres: Kore Şehitleri Cad. No:41  Zincirlikuyu/İSTANBUL
Tel:0212 288 72 80
 

Hafif Çelik Yapıların Geleneksel Ahşap Yapılar ile Benzerlikleri

Hafif Çelik Yapıların Geleneksel Ahşap Yapılar ile Benzerlikleri

1999 Agustos depremi sonrasi yeni arayislar içinde olan yapi sektörü, ülkemiz için yeni sayilacak hafif çelik yapilari kullanmaya baslamistir. Esasen yapilar yigma veya iskelet olsun, betonarme veya çelik olsun, mimari mühendislik kurallarina uygun yapildiginda kullanicisini çevre sartlarindan veya depremden korur. Insanlari üsüten, terleten veya yikilan yapi varsa, bu hatali yapildigini gösterir. Hata, projelendirme veya uygulama sirasinda ortaya çikabilir.

Pek çok ülkede oldugu gibi bizde de yeni olan hafif çelik yapinin projelendirilmesinde hatalari aza indirmek amaci ile hafif çelik yapi tanimlanacak, hafif çelik yapilarin geleneksel ahsap iskelet yapilara benzerliginden yola çikilarak bir karsilastirma yapilacaktir. Hafif çelik yapilarda en çok karsilasilan isi izolasyonu konusuna ise kisaca deginilecektir.

Hafif çelik yapinin ortaya çıkışı

Çelik yapılar iki tür tasiyici sistem ile insa edilirler. Sicak çekilen profil ile yapinin çelik iskeleti insa edilir veya soguk bükme ince profiller yan yana getirelerek duvar/ döseme tasiyicisi olusturulur. Az katli yapilarda soguk bükme profillerin kullanilmasi ekonomiktir.

Hafif çelik islekelet yapiyi en çok kullanan ülke ABD'dir. Büyük bir ülke olan ABD'de konut yapimi için kullanilan yapi malzemelerinin tasinmasinin ucuz ve kolay olmasi öncelik kazanmistir. Yapinin maliyetini düsürmek amaci ile; duvar/ döseme tasiyici sistemi, duvar/ döseme kaplamasi ve çati örtüsü ucuz ve tasinmasi kolay olan ahsaptan yapilmistir. Bugüne gelindiginde ahsabin daha yararli yerlerde kullanilmasini saglamak amaciyla ve diger yandan çeligin geriye dönüstürülen bir malzeme olmasi nedeniyle ABD'de hafif tasiyicili çelik sistemlerin kullanilmasi artmistir.

Geleneksel ahşap iskelet yapı

Türkiye'de geneleksel ahsap yapi kültürü yaygin ve zengindir. Bu yapilarin olusturdugu estetik, güvenli tasiyicilik, iç mekan konforu yüzyillar süren tecrübe ile mükemmellesmistir.

Ahsabin dünya üzerinde nüfusa göre azalmasi, pahalilasmasi ve diger baska sebepler dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de ahsaptan baska malzemelerin kullanilmasina yol açmistir. Ülkemizde son yüzyilda en çok kullanilan yapi malzemesi betonarme olmustur. Betonarme yapilarin 17 Agustos 1999 depremi sirasinda yikilmasi, bölgedeki geleneksel çesit ahsap iskelet olan "himis" yapilarin saglam kalisi ve can kaybina sebep vermeyisi, hafif iskelet yapilarin tekrar konusulmasina sebep olmustur.

Geleneksel ahsap iskelet yapi genelde iki türde insa edilir. Ahsap iskelet kurulduktan sonra dis yüzü tek veya iki kat ahsap kaplanir. Iç yüzü aralikli çakilan çita üstüne kitikli kireç harçli siva (bagdadi siva) yapilir. Çitasi ile siva kalinligi 5-6 cm'yi bulur. Kullanilan duvar katmanlarinin hepsinin isi direnci yüksek oldugundan çevre sartlarindan korunan, nefes alabilen iç mekan elde edilir. Iki yüzü kaplanmis ahsap iskelet yapida elde edilen koruyuculuk yapinin bulundugu iklim bölgesine göre yetersiz ise ahsap iskeletin ara bosluklari tugla veya kerpiç (bazen de tas) ile doldurulur. Duvar içten ve distan sivanir. Bu tür yapiya "himis" yapi denilmektedir.

Geleneksel ahsap yapilarin iskeleti günümüz ahsap yapisindan farklidir. Geleneksel ahsap yapida farkli boyutta ahsap kullanilir. Binanin yüklerini tasiyan duvar kalinliginca ve kare kesitli olan ana dikmeler, duvarin iki yüzünü tasiyan ara dikmeler, duvar düzleminde yatay kuvvetleri aktaran payanda ve yatay baglantiyi saglam kusaklar (boyunduruk) tasidiklari yüke göre hepsi ayri kesitte olabilmektedir.

Ahsap elemanlarin yatay, düsey kesme kuvvetlerini birbirlerine aktarmalari öncelikle geçme ve ahsap yardimci parçalar ile saglanir. Birlesmelerdeki metal, çivi ve vida destegi geleneksel ahsap yapinin geç dönemine rastlar.

Deprem yönetmeliğine göre ahşap iskelet yapı

Deprem yönetmeligine göre ahsap iskelet yapidaki elemanlarin yeri ve boyutlari "geleneksel" yapiya göre degistirilmistir. En fazla 150 cm'de bir yerlestirilen ana dikme araliklarina yardimci dikmeler gelmektedir.

Dikmelerin aralari asagidan yukari önce yatay elemanlar ile bölünmüs ortaya çikan kareler ise çaprazlar ile üçgenlere ayrilmistir. Yönetmelige göre dikeyler ve çaprazlar ayni kesitte olup, en az 10/10 cm olmalidir. Iki duvar yüzeyi arasinda ise dolgu olarak ahsap yonga dahi önerilmektedir.

Sistem ve eleman kesitleri irrasyoneldir. Bu öneriler göz önünde bulunduruldugunda deprem yönetmeliginin ahsap yapilar konusu az gelismis olarak kabul edilebilir. Esasen yönetmelikler bir isin yapilabilirliginin alt sinirlarini belirler. Mühendislik çaliismasi olan rasyonel ekonomik ahsap iskelet yapilar da vardir.

Rasyonel ahşap iskelet yapı

Rayonel ahsap iskelet yapilarda kullanilan ahsap türü standarttir. 5/10 boyutundaki tek tip kereste insaat yerine gelir. Dikme ve kiris boyutunun büyük olmasi gerekiyorsa 5/10 boyutundaki eleman birlestirilerek kesit büyütülür. Dikme araliklari esit ve standarttir. Duvar düzleminin stabilitesi iki yönde yüzey kaplamalari ile elde edilir. Kaplama boy tahta ise tek veya iki yönde diyagonal çakilir. Kaplama kontrplak ise deprem yüklerine dayanikli olarak boyutlandirilmis türü seçilir.

Hafif iskelet yapilar ister çelik profiller ile, ister de ahsap dikmeler ile yapilsin birbirine benzerler. Çünkü pencere birakilmasi, çati kurulmasi, duvar kaplamasi ve diger pek çok teknik birbirinin aynidir.

Hafif çelik iskelet yapı

Hafif çelik iskeletin tasiyici eleman düzeni, baglanti noktalari prensip olarak rasyonel ahsap iskelet yapiya benzer. Burada önemli fark; tasiyici malzemenin izolasyon degeri yüksek ahsap yerine iletken çelik ile yer degistirmis olmasidir.

Yapilarin isi izolasyon nitelikleri iç mekan konforunu, iç mekan konforu ise saglik sartlarini saglarlar. Yapilarda koruyuculuk, tasiyicilik kadar önemli olup, en ufak bir yerde hata, mesela isi izolasyonunda bir isi köprüsü, yapinin tamamindaki çabalarin bosa gitmesine sebep olur. Çelik elemanlarin birbirine baglanmasi ve yük aktarmasi yardimci elemanlar kullanilarak güçlendirilmistir.

Baglantilar vida, perçin, kaynak türleri kullanilarak veya birbirlerine zimbalanarak tesbit edilirler. Baglanti türleri çagdas ekipmanlar ile çok kisa zamanda yapilabilir. Cepheler dis sartlara dayanikli levhalar veya ahsap binalarda oldugu gibi ahsap lambri ile kaplanabilir. Hafif çelik tasiyicilarda kullanilan çelik saç'in kesiti ince oldugundan (geregine göre 0.6 mm'den baslamak üzere) hafif çelik tasiyicilar korozyondan daha çok zarar görürler. Bükme profil imalatinda kullanilan çelik saçin korozyondan korunmasi için çogunlukla daldirma galvaniz teknigi kullanilir. Fabrikada yapilan bu islemlerde standart kalite güvencesi elde edilir. Montaj sonrasi ek yerinde bozulan koruma düzeltilmelidir. Korumanin yani sira korozyon ortaminin da tanimlanmasi, mümkünse yok edilmesi gerekir. Aksi takdirde yapinin narin tasiyici sistemi zarar görür.

Korozyonun önlenmesi için, duvar ve dösemenin kesitinde kondenzasyon olusmasi önlenmelidir. Isi yalitimi ve nem direnci katmanlari dogru hesaplanmali ve nem sürükleyici hava için geçis yeri birakilmalidir.

Hafif tasiyicili çelik yapilarda korozyondan korunma stratejisi:
  • Yapinin servis ömrünün belirlenmesi
  • Karsilasilacak korozyon ortaminin belirlenmesi
  • Tasiyicilarin korozyondan etkinlenme yogunlugunun belirlenmesi
  • Korozyondan korunma metodunun belirlenmesi

Hafif çelik yapıların taşıyıcı elemanları

Hafif çelik yapida resyonel ahsap yapinin esit aralikli 5/10 ahsap tasiyicilarinin yerini galvenizli saçtan bükme C-profiller alir. Tasiyacaklari yükün yönüne veya büyüklügüne göre diger profiller kullanilabilir.

Düsey veya yatay yükler için profil tipi degistirilebildigi gibi ayni profilden birkaç tanesi yan yana getirilebilir. Yatay yüklerin karsilanmasi için duvar sisteminin içine yatay ve diyagonal elemanlar ilave edilir.

Hafif çelik duvarlar tamamen hafif çelik profiller ile tasinabildigi gibi betonarme iskelet sistem içinde bölme duvarlari olarak da kullanilabilir. Hafif çelik yapida saçtan soguk bükme çelik profiller de kullanilir.

Hafif iskeletli yapıda ses ve ısı izolasyonu

Çeligin isi geçis katsayisi 60 W/mK iken ahsabin 0.130 W/mK kadardir. Buradan da anlasilacagi gibi çeligin isi geçirgenligi ahsabin 300/400 kati civarindadir. Çelik dikme ve diger çelik elemanla duvar içinde isi köprüsü olur. Çelik tasiyici yapida isi izolasyon melzemesi tasiyici aralarina degil, hepsini örtecek sekilde tamamen duvarlarin disina yerlestirilmelidir. Tasiyicilara tesbit edilirken yalitim malzemesi ezilir ve boyut degistirirse yalitim degisir. Içindeki hava bosluklarinin yüzdesine göre yalitim malzemesi isi geçis degerini olusturur. Yalitimin ezilmesi de islanmasi gibi yalitim degerini düsürecektir.

Bazi malzemelerin isi geçis katsayilari: Mermer 3.500 W/mK, poliüreten 0.030W/mK, Polistirol 0.025 W/mK, ahsap 0.130 W/mK, çelik 60.000 W/mK, alüminyum 200.000 W/mK, dolu tugla 0.700 W/mK, kireçli siva 0.700 W/mK, kitikli siva 0.300 W/mK, cam 0.800 W/mK'dir.

Çelik iskelette yalitim profil araliklarina konulmasi halinde duvardaki profil kondenzasyona sebep olur. Kondenzasyon hem kaplama malzemelerini islatarak onlarin çürümelerine, mikrop ve mantar barindirmalarina sebep olur, hem de tasiyici profilin korozyonuna yani metalin paslanmasina ve tasiyiciliginin azalmasina sebep olur. Bu durumda isi yalitimi narin çelik profilleri de korumalidir. "Yalitimin hesaplanan kalinligi" iskeletin disi veya iç yüzüne kesintisiz olarak yerlestirilmelidir. Malzemenin isi yalitimi degeri, kalinligi ve bosluk oranina göre hesaplandigindan yük altinda veya tesbit noktalarinda ezilerek boyut degistirmeleri halinde malzemelerin yalitim degeri de degisir. Hafif çelik iskelet yapilarda isi izolasyonu malzemeleri tesbit noktalarinda sekil degistirmemelidirler. Duvar kesitinde yogusmanin önlenmesi için ayrica bütün cepheye nem bariyeri konulmalidir. Hafif çelik iskelet yapilar, ülkemizde Agustos 1999 depremi sonrasi talep edilmeye basladi. Hafif çelik yapinin kullanicisi tarafindan anlasilmasi ve dogrulari talep etmesi için bu tür yapinin üzerinde tartisilmasi ve düsünce üretilmesi dogru olacaktir.

Bu çalismada yapisal davranislari ile taninan geleneksel ahsap yapilar ile hafif çelik yapilarin benzerlikleri ve farkliliklari üzerinde durulmustur.

Hafif çelik yapilarin tasiyici profilleri endüstriyel olarak atölyelerde hazirlandigindan insaat hizlidir ve standart daha kolay uygulanir. Tasiyici profillerin birlesme noktalarinda kullanilan yardimci elemanlar ve birlestirme teknikleri sistemin güçlenmesini, yatay ve düsey yükleri daha iyi aktarmasini saglarlar. Tasiyici profillerin iletken metal olmasi isi ve ses yalitiminda ilave önlemler alinmasini gerektirir.

Doç. Dr. Bilge Is.k - ITÜ Mimarlik Fakültesi

Kaynak:
http://www.tucsa.org

Kaliteli bir ürün.

Sıkça Sorulan Sorular (35. Sokak)

Hafif Çelik Yapı Sistemi

  1. Hafif çelik yapı sistemi nasıl üretilir ve taşıyıcı sistem prensibi nedir?Hafif çelik yapı sistemi, yapı elemanlarının taşıyıcı nitelikte olduğu (duvar, döşeme) ve galvanize çelikten soğuk şekillendirme yöntemi ile üretildiği bir yapı türüdür. Fabrikada CNC tezgahlarda modern makinelerle kontrol ve denetim altında üretilen yapı elemanları, korunaklı bir şekilde inşaat sahasına getirilip monte edilir.
  2. Diğer yapım sistemlerine göre hassasiyet avantajı nedir?Geleneksel yapım sistemlerine göre hassasiyet avantajı vardır. Şöyle ki, kendi de ön üretimli bir sistem olduğundan, kendi üretimi esnasında projelerin kapı, pencere ve diğer ekipmanlarının siparişlerinin verilmesi mümkündür.
  3. Bu yapım sisteminin en öncelikli özellikleri nelerdir?
    Homojen, izotropik, dayanıklı ve insan insiyatifi en az olan yapım sistemlerindendir. Hatasız ve hasarsız üretime olanak verir.
  4. Hafif çelik yapı sistemi ile hangi şartlar altında inşaat yapılır?Yılın 365 günü, her hava koşulunda, sürdürülebilir bir inşaat yönetimine olanak tanır, fabrikada ve sahada kısa süreli ve kuru imalat sağlar.
  5. Çelik paslanmaya karşı korunuyor mu?Sistem elemanları galvanizleme yöntemi ile korozyona karşı ömür boyu koruma sağlar.
  6. Diğer yapım sistemlerinden farklı olarak iç mekanda sağladığı avantajlar var mı?Tasarımda geniş malzeme seçim olanağı, esneklik ve estetik imkanı sunar. İç mekanda kullanıcılara kolonsuz, kirişsiz vb net mekan kullanımı imkanı sunar. Aynı zamanda geleneksel sistemlere göre duvar kalınlıkları belli standartlarda olduğu için, dış cephe kaplamasında tasarruf, iç mekanda da %7-10 oranında alan kazanımı sağlama gibi özellikleri vardır.
  7. Depreme dayanıklı mıdır?Diğer yapım sistemlerine göre daha hafiftir. Bu da yüksek deprem performansına sahip olması avantajını getirir. (Akkon Hafif Çelik Yapı Sistemleri’nin, Richter ölçeğine göre 7.0-7.5 ve üzeri depremlere karşı dayanım performansı, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından alınan resmi rapor ile belgelenmiştir.)
  8. Çok anahtarlı projelerde geleneksel yapım sistemlerinden nasıl bir avantaj sağlar?Hızlı ve kolay montaj olanağı ile yapım süresini kısaltır. Böylece sahada meydana gelecek indirek giderlerin azalmasına olanak verir. Az işçi ve kısa sürede iş bitirme avantajı sağlar.
  9. Hafif çelik yapı sistemi prefabrik midir? Prefabrik değil, uzun ömürlü, konfor standardı yüksek, kalıcı yapılardır. Yapı tamamlandığında elde edilen iç ve dış görünümün gelenekselden hiçbir farkı yoktur. Sistem deneyimli mühendis ve mimarlar kontrolünde hayata geçirilirken, fabrika ve sahada eğitimli işçiler tarafından imalatlar gerçekleştirilir. Tasarım ve üretimde ulusal ve uluslararası tüm şartnamelere uygundur.
  10. Tesisatlar için duvarlarda diş yapmak gerekir mi? Tamirat için kırma dökme yaptırıp masrafa sokar mı?Hafif çelik yapı sisteminde elektrik ve mekanik tesisatlar tasarım esnasında düşünülür. Üretimden önce tesisatın geçeceği duvar dikmeleri ve döşeme kirişlerinde delik yerleri belirlenir ve üretim esnasında açılır. Geleneksel sistemlerdeki gibi gerektiğinde kırma, dökme ve tamirat işlemlerine gerek duyulmaz. Bu da yapım esnasında müteahhiti, kullanım esnasında kullanıcıyı ek maliyetlerden korur.
  11. Hafif çelik bina çabuk mu yanar?Alçı ve çimento esaslı duvar kaplama malzemelerinin genel özellikleri sayesinde şartnamelerde uyulması gereken tüm yangın dayanım koşulları sağlanabilmektedir.
  12. Hafif çelik bina kullanıcıları daha az mı ısınma faturası öder?Evet. Isı yalıtımı her bölgenin iklim koşullarına göre tasarlanır ve uygun malzeme seçimleriyle uygulanır. Bu sayede, yüksek ısı yalıtım performansı sağlanır.
  13. Hafif çelik binalarda akustik problemi yaşanır mı?Özel malzeme (soundboard, gibi) seçimi ile, olması gereken ses yalıtımını sağlar.
  14. Çelik geri dönüşümlü bir malzeme midir? Akkon Çelik geri dönüşümlü çelik mi kullanıyor?Çeliğin %90 ve üzeri oranda geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu Amerikan Demir Çelik Birliği tarafından raporlanmış ve Uluslararası Çevre Yönetim Sistemleri tarafından sertifikalandırılmıştır. Ülkemizde rulo sac üretimini yapan çok az üretici olduğundan, yurtiçindeki tedarikçilerimiz yurt dışından hammaddelerini almaktadırlar. Üretimini gerçekleştirdiğimiz galvanize sac profiller geri dönüştürülmüş çelikten üretilmese de biz fabrikadaki hurda çelik atıklarımızı geri dönüşüme vermekteyiz.
  15. Hafif çelik yapılarda, geleneksel yapı sistemi kullanılarak yapılan yapılar gibi rutubetli iç havayla karşılaşılır mı?Amerikan Akciğer Derneği’ne göre, kullanılan malzemeler sayesinde, sağlıklı iç hava kalitesine sahip mekanların elde edildiği yapı sistemidir.
  16. En çok kaç metre açıklık geçebiliyorsunuz?Her bir proje için özel statik hesaplar yapılır ve bunun sonucu elde edilen verilerle geçilebilecek maksimum açıklıklar ve kat yükseklikleri belirlenir.
  17. Hafif çelik yapı inşaat malzemeleri özel midir? Tedarikte sıkıntı yaşanır mı?Hafif çelik yapım sistemi ile kullanılan inşaat malzemeleri geleneksel yapım sistemlerinde de sık kullanılan malzemeler olduğu için (alçıpan, çimento esaslı levha, mantolama, vb.) ulusal ve uluslarası koşullarda temininde bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
  18. Hafif çelik sistemi hangi ülkeler tercih ediyor?Amerika’da 50 yıldır yaygın olarak kullanılan, Avrupa Birliği ülkeleri ile, Körfez ülkelerinde, özellikle de yeni yapılanmaya başlayan Dubai ve Abu dhabi gibi emirliklerde son yıllarda yoğun talep gören, 1999 depreminden sonra Akşan Yapı sayesinde Türkiye ile tanışan sisteme ilgi günden güne artmaktadır. Ülkemizde deprem sorunu ve Mortgage imkanı açısından önemsenmektedir.
  19. Hafif çelik binanın duvarları çok ince midir?Betonarme bir binaya göre incedir. Ancak aynı taşıyıcı ve yalıtım imkanları bu sistem sayesinde daha ince duvar kesitleri ile sağlanabilmektedir. Yine gerekli kaplama ve dolgu malzemeleri sayesinde ihtiyaç duyulan tüm yalıtım değerleri oluşmaktadır. Unutulmamalıdır ki hafif çelik yapı kalıcı ve tüm konfor şartlarını sağlayabilen bir sistemdir.
  20. Hangi tip binalar hafif çelik olarak yapılabilir?Çelik yapılar yüksek katlı binalar dışında her tür amaçlı yapılarda uygulanabilir. Konut, okul, hastane, depo, yurt, otel vb kullanım amacı çok farklı olup hafif çelikle yapılan ve şu anda kullanılmakta olan çok fazla yapı örneği bulunmaktadır. Hafif çelik yapı elemanları, sadece yüksek katlı yapılarda mevcut bir taşıyıcı kurgu ile birlikte kullanılmak durumundadır.
  21. Hafif çelik yapıların ömrü ne kadardır?Bir yapının sağlaması gereken minimum ekonomik ömrü rahatlıkla sağlar ve çok daha uzun süre kullanılabilir. Sadece kullanılan çelik için yapılan bazı yaşlandırma testlerinde 180 yıl gibi bir süre dayanımını koruduğu ortaya konmuştur. Ayrıca tüm kesitler kapalı olduğu için ömür daha da uzamaktadır.
  22. Hafif çelik bina maliyetleri yüksek midir?Hafif çelik, prefabrike (geçici) yapı sistemi değildir. Nitelikli bir yaşam alanında gerek duyulan tüm mimari uygulamaların gerçekleştirilebildiği bir sistemdir. Talep edilen konfor ve yaşam şartlarına göre bina maliyeti değişmektedir. Ancak, kalıcı ve doğru bir yapı sistemi olduğu için ucuz olmasını beklemek doğru olmayacaktır.

15 Ocak 2011 Cumartesi

Dietrichmetalframing

http://www.dietrichmetalframing.com/

Custom Steel Frame Homes

http://customsteelframes.com/

Custom Steel International:
(HURRICANE, FIRE and TERMITE RESISTANCE STEEL FRAMED HOMES)

Light Gauge Metal Stud Framing

http://buildipedia.com/on-site/item/933-light-gauge-metal-stud-framing-planning-and-practices
The light gauge metal stud framing phase of a project significantly impacts several other trades.  It is no secret that good planning and practices will achieve higher production rates and a level of quality that meets the project's specifications.  Planning and layout should be the responsibility of the project foreman; however, everyone should be involved with preparing the work flow. While actual layout is underway, other production items should also be thought through.
For example: arrange for a step ladder or get scaffolding set up, stock the area with correct materials, string out proper electric cords, set up an efficient place for the chop saw, and, if required, secure adequate lighting. These steps may seem inconsequential, but if they are not attended to beforehand and work has to stop so that someone can “go get it,” production is slowed down.

Non-load bearing or non-structural metal studs and framing are not designed or intended to carry any axial loads. Axial loads would include such elements as floor joists, ceiling joists, roof rafters, or roof trusses. They are, however, designed to carry the dead load of many typical wall finishes such as gypsum board, plaster work, or similar finishes, and to provide resistance to normal transverse loads. Lateral loads cannot exceed 10 lb/sq. ft on a steel framed wall system as defined by ASTM C645.
Light gauge metal framing used for interior wall partitions comes in various shapes, thicknesses, sizes, and finishes. Each of these components has a specific function in the wall assembly. Selecting the correct size and thickness will depend primarily on the spacing of the framing members and the height of the wall. Center to center stud spacing for typical interior applications will either be 12", 16", or 24". Other considerations in the selection process include the makeup of the wall finishes, whether the wall finishes will be applied to one or both sides, and impact resistance requirements, if applicable. As a general rule of thumb, interior walls of a public space may require more resistance to impact than do those of a private office.
Typical Components of an Interior Wall System
Metal studs are typically manufactured in lengths ranging from 8'-0" to 24'-0" and tracks which come in 10'-0" lengths.  These are referenced by manufacturers with the acronym S T U F L. In addition to this acronym, other series of numbers are used to identify specific framing members, as shown in the gallery below. The smaller the gauge number the thicker and heavier the metal stud will be. See the Minimum Steel Sheet Thickness chart in the gallery below for a comparison of gauge numbers to actual metal thickness.

Track Layout

Clear floor area to a “broom clean” condition. It becomes important at this beginning stage of a project to measure the building for exactness, or at least be very close to the drawings. Should more than one contractor be “off” or not “square,” then corrections must be made early on, so as to not affect other rough-in trades. Following the contract drawings, measure the location of walls on the floor slab and chalk the lines to establish the top and bottom track positions. Square the lines using a 3 4 5 method as described in the gallery above.
Mark all locations of doors and wall openings at this time. A helpful hint is to coat the chalk lines with clear lacquer spray to keep the lines from being rubbed off by foot traffic. However, before proceeding with this method, verify with the floor finish schedule what the final finishes of the floors are to be. It is becoming common practice to avoid using a clear lacquer if the floor is to remain exposed or be stained concrete. Layout lasers with horizontal and vertical lines are a tremendous aid, especially with longer walls. After establishing the layout, secure the bottom track with appropriate fasteners. Using a plumb line or laser with vertical line, layout the top track and secure it to the structure above with appropriate fasteners. Lasers with vertical lines are a tremendous aid in productivity and accuracy of track location. If not available, install a stud, then plumb, level, and secure the top track. When partitions extend to above the ceiling or to the deck, which is quite common in commercial buildings, studs can be installed in the bottom track, then friction fitted, plumbed, and attached to the top track. With this method diagonal bracing must be attached to the top track and secured to structure above.

Stud Layout

When starting to layout the bottom track to receive studs, an important item to consider is where the drywall will break. The term “break” refers to the location where one sheet of drywall will butt to the next. Since in most commercial projects the drywall is installed vertically, the joints will be at 4'-0". on center. To begin the layout, find the point where the first sheet will break, and start from there. The contract drawings will indicate the stud spacing to be 16” or 24” on center. Depending on the wall, a long straight demising wall or a short direction changing office wall, the first breaking stud may or may not be 4'-0". from your start point. A helpful hint is to clamp the tape measure to the track and pull layout from the first breaking stud. Layout can be marked at either the center of the stud or at the “soft side” (the open side) of the stud. It becomes very important to indicate to the crew which method is being used. Another item to be aware of is where the drywall will break at door and window openings. Many architects and specifiers do not allow for a joint at the door or window jamb, instead requiring the break to be above or below in the case of a window. If the layout does create an unacceptable condition, now is the time to adjust layout by moving the first breaking stud as required to correct the problem. Transferring the layout to the top track is a relatively simple task: install a stud on the layout mark, use a 4'-0" magnetic level to plumb the stud, clamp it in place, and fasten it to the track. The horizontal work reach is limited to the width of the scaffolding, so it is a good idea to layout and install the studs at the top track at the same time.

Light Gauge Metal Stud Framing | Credit: Buildipedia




Installing Studs

Stud_wall_typ"Studding", "stuffing", or "framing" are just a few of the terms the framing crew may use to refer to installing studs. Installing the vertical studs is a fast and simple operation that seems to magically change the character of the project. The vertical framing is a three step process.
  1. Insert the studs diagonally into the bottom and top track.
  2. Slide the stud close to layout and twist into position with the soft side facing the direction from which the layout was pulled.
  3. Tap the stud into position, plumb with magnetic level, clamp and fasten to the track top and bottom on one side.
It should be noted here that there are several opinions on securing the studs to the tracks. Securing the stud on one side is more productive, keeps the stud in place during rough-in construction and allows the drywall hanger to unscrew the top and adjust the stud if need be to keep drywall on layout. The drywall on the other side will secure the stud at the tracks during installation. Some building inspectors will require the stud to be fastened at each side of the track. Although this is not required by ASTM, it is a good idea to be proactive and discuss this with the building inspector. This will prevent any loss of productivity and time.
Orient the studs in the same direction and have the punch outs line up horizontally. This will be especially important if horizontal bridging is specified. Plumbers and electricians will thank you. At this stage of framing, it is important to coordinate with the contract drawings to install all supplementary framing and blocking to support fixtures, equipment services, heavy trim, grab bars, handrails, toilet accessories, furnishings, or similar construction. In Figure 2, note the horizontal metal strapping for the future attachment of kitchen wall cabinets.
Stud_wall_with_Blkg

Other Common Components

Deflection tracks, headers and sills, and sliders are a few of the many construction elements common to metal stud framing.
A deflection track assembly is part of a wall construction assembly and is used to accommodate the expected vertical movement (deflection) of the structure without damage to the wall finish and system assembly. Two common methods include deep leg track and slip track.
The deep leg track method is the simpler and faster of the two. This consists of a track with the vertical legs of 2” or more as shown in Figure 3. This track is installed the same as a slip track but the vertical studs are cut ½” to 1” shorter and temporarily fastened in place. This fastener will be removed when the drywall is installed. Note: for deflection to occur without damaging the wall, the drywall must not be attached to the vertical legs of this track (see Figure 4).
Deflection_TrackDeflection_Track_w_gyp
The slider or slip track method consists of a two piece track system. The first track is oversized (compared to stud width) by 1/8” and has 2” or more vertical legs which are secured to the structure. The second track is a normal track that fits inside the first. As with the deep leg method, vertical studs will have to be cut short and temporarily secured to the regular track. The temporary fastener will be removed when the drywall is hung, and with this system the drywall is held down below the oversized track. This method is effective, but it is also expensive and time consuming. As with most things in a labor intensive job, “necessity is the mother of invention,” and today there are many premanufactured deflection track systems available which will provide deflection if required. As an example, accordion style tracks are available which have a fold built in and have a deep leg track with screw slots which allow an up/down movement as well as clips that attach to studs and track to provide movement.
Headers and sills in non load bearing locations are simply fabricated by cutting a piece of track 6” to 12” longer than the opening. The track is centered in the opening with the excess cut at the vertical legs, and bent 90 deg. This U-shaped cap, shoe, or “dog ear” is then fitted over the vertical jamb studs and fastened at the correct head or sill height. Logically, the track will be installed up at the head and down at the sill to accept infill stud framing. Helpful hint: to keep the header/sill square across the hard side, cut one leg at the desired dimension square across the hard side, score with a utility knife, cut the other leg, and fold back. Manufacturers have not overlooked this construction item in creating premanufactured headers and sills. On large projects which involve a large number of similar sized openings (hotels, for example) premanufactured door or window headers can increase productivity and provide cost savings.
Stud_wall_intersectionSliders, bypass locking, or slap studs are used to frame an inside corner where two walls intersect, instead of the common three piece or tri-corners. In this practice, the drywall slides by the 90 deg. wall and the stud in the corner is “slid to,” “slapped against” the bypassing drywall, and screwed in place creating a secure 90 degree corner as shown in Figure 5. Regardless of the layout direction of the studs, the slider is always fastened to the drywall through the hard side. This system will save two studs over conventional framing. Helpful hint: hold the slider stud back an inch or so and temporarily fasten it in place to prevent it from falling out; the drywall crew will unscrew it and slide the stud in place.
One of the newer “necessity inventions” of the last decade is the radius track or flex-track. Architects and designers are creating more unique and exciting spaces which may include curved walls, partitions, soffits or headers. This has created a challenge for the framing crews. It is very difficult to create these curved walls using standard framing materials. In the past, the legs of the track were notched with a chop saw or snips to form relief cuts. The track was then bent around a pattern on the floor. This was very time consuming and expensive, requiring trial and error operation. Today the premanufactured flex-track has pre-determined relief cuts and moveable points on the hard side. Creating a radius is a simple matter of following the caulk line and securing to the floor. The top track is created the same way and, with the use of lasers to pinpoint the location, almost any shape is achievable. The same manufacturers that developed flex-track have also created a flexible angle product that allows the outside edge of a soffit to be curved.
There are many other framing practices, products, and tools that are available to the experienced framing carpenters who generally find the techniques that work best for them.
Light gauge metal stud framing can be labor intensive in comparison to the low cost of the materials. It is estimated that approximately 60% of the metal studs used in the United States are for interior non-structural wall partitions. Not only does light gauge metal framing offer durability, strength, and stability for wall partitions, it is also:
  • Corrosion Resistant
  • Fire Resistant
  • Termite-proof
  • Not susceptible to mold, and
  • Made with recycled material
Best and acceptable framing practices, innovative steel framing products, and better tools are creating an environment which facilitates producing a quality project while still maintaining high production rates.