7 Aralık 2010 Salı

Hafif Çelik nedir?

Hafif Çelik Yapı Sistemi, galvanizli çelik yapı elemanlarının soğuk şekillendirme yöntemiyle üretildiği , özellikle deprem coğrafyalarında kullanılan bir yapı tekniğidir. Üretim aşamaları geleneksel yapım yöntemleri ile benzerdir. Bina tasarımının ardından mimari, statik, mekanik ve elektrik proje detayları Hafif Çelik Yapı Sistemine göre hazırlanır. Sistemin imalat projelerinin tamamlanması ile çelik üretimi başlar. Fabrika ortamında bilgisayar sistemi ile üretilen yapı elemanları ihtiyaca göre tasarlanır ve farklı kalınlıklarda ki galvanizli çelik ile minimum fire ile üretilir. Fabrika ile montaj sahasının arasındaki mesafeye ve projeye göre profil ya da hazır duvar panelleri olarak sahaya sevk edilir.
Yapıların taşıyıcı sistemlerinin kaynak kullanılmadan, sadece vida ve bağlantı elemanları ile oluşturulur ve üretiminde insana dayalı hata, hasar en aza indirgenir. Taşıyıcı sistemin tamamlanması ile proje detaylarında belirlenmiş izolasyon malzemesi ile duvar, döşeme ve çatı boşlukları doldurulur, belirlenmiş paneller ile duvar kesitleri kapatılır. Kaba yapı olarak tamamlanmış sistem istenilen tüm bitiş malzemeleri ile tamamlanır.Hafif Çelik Yapı sistemi ile üretilen yapılar , taşınabilir ,sökülebilir ve basit prefabrik yapılar değildir.Kalıcı yapılar olup , betonarme yapılardan daha esnek ve uzun ömürlüdür. Kuru inşaat tekniği ve fabrikasyon hatasız üretim sayesinde yapılar inanılmaz sürelerde inşaa edilebilir.

Çelik yapıların da yapım aşamaları geleneksel betonarme yapılara benzer. Binanın tasarımı yapılır, mimari ve statik projeleri hazırlanır. Daha sonra, çelik konstrüksiyon imalatına geçilir. Bu imalat fabrikada hatasız gerçekleştirilir. İnşaatın döşeme, duvar, çatı, vb. aksamları gerekli kalınlıkta galvanize çelik profiller halinde üretilir. Üretilen bu profiller uygulama alanının uzaklığı ve nakliye koşulları göz önünde bulundurularak ya profil ya da panelize edilmiş halde, kayıpsız olarak inşaat sahasına gönderilir. İnşaat sahasına gelen profiller uzman montaj ekiplerince mimari planına uygun olarak monte edilir. Montajda sadece özel vidalar kullanılır, kaynak yapılmaz. Montajı tamamlanan karkas izolasyonu malzemeleri (cam yünü, taş yünü vb.) ile doldurulur. OSB (Oriented Standart Board) vb. Malzemeler ile de duvarlar kaplanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder